Dzień otwarty w CKZiU nr 1 w Raciborzu – największej szkole w powiecie raciborskim
Dominik Dyrszka i Natalia Kamińska to uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Oboje kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.
Autor: Wojtek Żołneczko
– Polecicie wysoko, jeśli tylko zdecydujecie się mądrze na wybór szkoły – mówi do ósmoklasistów Mariusz Weidner, red. nacz. „Nowin Raciborskich”, podczas dnia otwartego w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu.
Tak wygląda nowoczesne kształcenie
Już na początku wirtualnego dnia otwartego uczniowie przenoszą się do CKZiU nr 1 w Raciborzu, po której oprowadzają ich Natalia Kamińska i Dominik Dyrszka. Ósmoklasiści zaglądają do pracowni zawodowych. Spotykają tam starszych kolegów i koleżanki, którzy w przystępny sposób wyjaśniają im, jaką wiedzę tam zdobywają.
– Jak przyjąć gościa hotelowego? Jak zaproponować dodatkowe usługi? – o tym opowiada Aleksandria Tietz w pracowni hotelarskiej. Sala jest wyposażona w profesjonalną jednostkę mieszkalną, w której uczniowie ćwiczą obsługę gościa hotelowego. Technicy hotelarstwa zaznajamiają się również z obsługą programów komputerowych, bo „nowoczesny hotel to również systemy komputerowe”.
Katarzyna Filak zachęca uczniów do spróbowania sił na kierunku technik organizacji turystyki. To nowy profil kształcenia, który zostanie uruchomiony we wrześniu 2022 roku. – Jeśli lubisz podróżować, a kontakty międzyludzkie nie sprawiają ci problemów, ten zawód jest dla ciebie – słyszą ósmoklasiści.
Joanna Zygar opowiada o dodatkowych kwalifikacjach, które czekają na techników hotelarstwa, jak np. steward/stewardessa. Program obejmuje m.in.: zajęcia z pilotem, stewardessą oraz wizyty na lotnisku.
Nauczyciele Dawid Piela i Piotr Parys oprowadzają ósmoklasistów po pracowniach budowlanych. To właśnie w nich uczniowie uczą się projektowania i kosztorysowania, a także badania cech materiałów budowlanych. W nowym roku szkolnym klasy o tym profilu zyskają dodatkowe rozszerzenia – architektoniczne (pod patronatem PWSZ w Raciborzu) oraz konstrukcyjne (pod patronatem Politechniki Śląskiej). Ponadto w tym roku zostanie uruchomiony nabór na zupełnie nowy kierunek: technik robót wykończeniowych w budownictwie.
Następny przystanek wirtualnej podróży po CKZiU nr 1 to boiska do piłki nożnej i koszyków, sala gimnastyczna oraz siłownia. Prezentuje je nauczycielka Bogusława Migas. Wuefistka zwraca uwagę ósmoklasistów na fakt, że to właśnie uczniowie CKZiU nr 1 od 10 lat bronią tytułu mistrzów Raciborza w piłce ręcznej chłopców, a dziewczęta są aktualnymi mistrzyniami Raciborza w piłce siatkowej.
Nauczycielka Agnieszka Bombik pokazuje uczniom pracownię analityczną, w której kształcą się m.in. technicy analitycy. – Nasza pracownia chemiczna to najlepiej wyposażone laboratorium szkolne w powiecie – podkreśla.
W specjalistycznych pracowniach kształcą się również technicy ochrony środowiska i technicy architektury krajobrazu. Ci ostatni nie tylko dbają o zieleń, ale też uczą się projektowania w programach z rodziny CAD. – To przyszłościowy zawód. Po tym kierunku możecie kontynuować naukę na studiach, pracować w urzędzie miasta lub założyć własną firmę zajmują się pielęgnacją zieleni – mówią uczennice Wiktoria i Emilka.
Nauczycielka Katarzyna Jaworek-Wójcik prezentuje pracownie fryzjerską i stylizacji paznokci. To właśnie tam od września ma działać kolejny nowy kierunek w szkole: technik stylista. – Do obowiązków stylisty będzie należało zadbanie o zewnętrzny wizerunek klienta – mówi K. Jaworek Wójcik.
Franciszek Sztuka to nauczyciel przedmiotów zawodowych na kierunku technik geodeta. – Dysponujemy dosyć nowoczesnym sprzętem, który jest używany przez uczniów na zajęciach terenowych. Są to drony, tachimetry oraz inne przyrządy – mówi nauczyciel.
Kolejny przystanek w wędrówce po szkole to pracownie gastronomiczne. To właśnie tutaj kształcą się technicy żywienia i usług gastronomicznych, a także kucharze i cukiernicy. – Uczniowie zagłębiają się w tajniki pracy w restauracjach oraz salach do obsługi klientów – mówi Mateusz Stukator, nauczyciel. Technicy żywienia i usług gastronomicznych mają zajęcia również w pracowni komputerowej. – Uczą się obsługi programów od układania diet, obsługi klienta w restauracji i planowania pracy całej restauracji – mówi nauczycielka Mirosława Bajsarowicz-Placek.
Coś więcej niż nauka od poniedziałku do piątku
Następnie dzień otwarty przenosi się do studia Nowin, w którym goszczą Natalia Kamińska i Dominik Dyrszka. Redaktor naczelny „Nowin Raciborskich” Mariusz Weidner pyta młodych ludzi, jak trafili do CKZiU nr 1 na kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych.
– Chciałam iść na biol-chem, ale jak przyszłam na dni otwarte to poczułam klimat tej szkoły. Zrozumiałam, że tutaj dzieje się coś więcej niż tylko nauka od poniedziałku do piątku, że tutaj ważne jest praktyczne zastosowanie tej wiedzy
– mówi Natalia.
Dominik, który w weekendy pracuje już w gastronomii, podkreśla, że szkolne pracownie do praktycznej nauki zawodu są wyposażone lepiej niż kuchnia w niejednej restauracji. Wtóruje mu Natalia. – Gdy poszliśmy na praktyki do restauracji od razu się tam odnaleźliśmy. Od razu wiedzieliśmy co i jak – dodaje uczennica.
Słowo od dyrektora
Następnie głos zabiera dyrektor szkoły Jacek Kąsek. Wylicza on największe atuty szkoły. Są to:
1. Kierunki kształcenia
– To, co szkoła wypracowała, to zawody poszukiwane na rynku pracy – mówi dyrektor. Dzięki obserwacji rynku, wsłuchiwaniu się w głosy pracodawców, rodziców, uczniów i nauczycieli, w nowym roku szkolnym uczniowie będą mogli zdobyć również dodatkowe kwalifikacje, np. technik agrobiznesu może zostać poszerzony o zagadnienia związane z analizą finansową, dodatkowa kwalifikacja dla technika geodety to fotogrametria, technik organizacji turystyki będzie mógł specjalizować się jako przewodnik wycieczek, technik stylista będzie mógł pójść w kierunku mody i kreowania wizerunku. – Szczycimy się współpracą z ponad 250 podmiotami gospodarczymi. To jest nasz wielki atut – podkreśla dyrektor.
2. Baza szkoły
W 2015 roku w szkole nastąpiła całkowita wymiana sprzętu. – Udało się nam zbudować pracownie dla każdego zawodu, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt, do tego dwie pracownie informatyczne. Ciągle się zmieniamy i ciągle inwestujemy – mówi dyrektor.
3. Współpraca zagraniczna
W CKZiU nr 1 zorganizowano już sześć wyjazdów za granicę na staże i praktyki zawodowe w ramach programu Erasmus+. Aktualnie szkoła zdobyła akredytację programu, co zapewnią tzw. krótką ścieżkę sięgania po pieniądze unijne na realizację tego typu przedsięwzięć do 2027 roku. – Młodzież poznaje Europę, poznaje metody pracy na Zachodzie. Spotyka się ze swoimi rówieśnikami z innych krajów. Poznaje języki i inne kultury. Uczniowie mówią po powrocie, że to jest przygoda życia – wyjaśnia ten aspekt Jacek Kąsek.
4. Najważniejsi są ludzie
– Można mówić o historii szkoły, o budynkach, o ciekawych miejscach, ale tej szkoły nie byłoby, gdyby nie ludzie, a ludzie to uczniowie, nauczyciele, rodzice, pracownicy administracji i obsługi – mówi dyrektor.
Wybrali i nie żałują
Kolejny punkt dnia otwartego CKZiU nr 1 w Raciborzu to rozmowy z aktualnymi uczniami i absolwentami tej szkoły. Wybór tej placówki poleca Łukasz Sbeczka, aktualnie student architektury na Politechnice Śląskiej.
– Dzięki wyspecjalizowanej kadrze mogłem wziąć udział w ogólnopolskiej olimpiadzie budowlanej i dobrze zdać maturę
– mówi Łukasz.
Uczniowie klasy o profilu technik agrobiznesu mówią, że uczą się m.in. tego, jak pozyskiwać środki z programów unijnych, obsługi nowoczesnych maszyn i urządzeń oraz stosowania nowoczesnych technologii w branży rolniczej.
Uczennice kierunku technik analityk przekonują, że chemia wcale nie musi być trudna i każdy może się o tym przekonać. – Zapraszamy do naszego chemicznego świata, atmosfera jest świetna – zapewniają.
Zuzia, Martyna i Kinga z klasy o profilu technik hotelarstwa mówią, jak w ich zawodzie praca łączy się z podróżowaniem.
– Wybrałam kierunek technik ochrony środowiska bo to przyszłościowy zawód. Ekologia jest dziś bardzo ważna, stale nas otacza – mówi z kolei Wiktoria.
Julia opowiada, jak na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych uczy się prawidłowo układać diety, obsługiwać gości, a przy okazji poznaje smaki i kuchnie świata oraz różne techniki gotowania.
Martyna Błaszczok jest absolwentką CKZiU nr 1 w Raciborzu. Wiedza i umiejętności, które nabyła w szkole, ułatwiły jej zdobycie stypendium podczas studiów, a później pomogły w znalezieniu pracy. Obecnie Martyna pracuje w Arboretum Bramy Morawskiej w Raciborzu.
Piotr Herzik jest absolwentem „Gastronomika”. Od 11 lat ma własną firmę gastronomiczną i poleca ten kierunek wszystkim, którzy chcą podążyć jego śladem.
Oliwer to uczeń pierwszej klasy o profilu technik budownictwa. Jako chłopiec budował z klocków, a teraz uczy się rysunku technicznego i poznaje świat budownictwa od praktycznej strony. – Ten świat jest różnorodny, kolorowy i rozwojowy. Atmosfera jest super, a nauczyciele są spoko – mówi Oliwer.
– Wszystko, co widzimy, na przykład w parku, jest architektura. Jeśli jest dobrze przemyślana, tworzy fajną przestrzeń wokół nas – mówią Paulina i Ewa z kierunku technik architektury krajobrazu. Dziewczęta podkreślają, że to przyszłościowy, kształcący i dobrze płatny kierunek.
Magda i Wiktoria mówią o tym, jak pieczenie stało się ich pasją. Dziewczyny marzą o prowadzeniu własnej cukierni. – Jeśli lubisz piec i bawić się ozdabianiem ciast, cukiernik to zawód dla ciebie – mówią, zapraszając do szkoły.
– Praca w geodezji daje mi dużo satysfakcji i dużo pieniędzy
– mówi Szymon Śmieszek, absolwent CKZiU nr 1 w Raciborzu na kierunku technik geodeta.
Czy wiesz, że…
Ostatni punkt dni otwartych w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu to ciekawostki na temat szkoły, które wyliczają Natalia Kamińska i Dominik Dyrszka:
-
- to największa szkoła w powiecie
- od 2015 roku przyjęto 1542 uczniów,
- 255 uczniów wyjechało na praktyki zagraniczne do Hiszpanii, Portugalii, Włoch oraz Wielkiej Brytanii,
- tylko tutaj obchodzi się Dzień Budowlańca, Święto Dyni i… Dzień Kazia,
- łącznie w obu budynkach szkoły jest 391 stopni schodków (dzięki temu uczniowie mogą być troszkę bardziej fit).
Zapis live z Dnia Otwartego w CKZiU nr 1 w Raciborzu, możecie zobaczyć tutaj:
Sprawdź również:
Przemek Wojciechowski: Małe rzeczy naprawia od ręki, na cuda trzeba poczekać dwie godziny
Przemek Wojciechowski od 10 lat pracuje jako technik mechanik w firmie Henkel, gdzie każdego dnia zmaga się z nowymi wyzwaniami. Mimo wieloletniego stażu pracy, jego pasja do rozwiązywania problemów technicznych nie gaśnie. Jak sam mówi, praca w Henklu przypomina...
Arek Luterek: Ponad ćwierć wieku doświadczenia w Henklu
Arkadiusz Luterek związany jest z firmą Henkel od 26 lat. Przez ponad ćwierć wieku swojej kariery zawodowej pracował na trzech wydziałach i wielu stanowiskach, zdobywając wszechstronne doświadczenie w różnych obszarach produkcji. Obecnie pełni funkcję kierownika...
Dariusz Kiner: Jak krok po kroku osiągać cele
Dariusz Kiner, operator maszyn Fuji, od dwóch i pół roku związany jest z raciborską firmą Henkel, gdzie wraz ze swoim zespołem odpowiada za zapewnienie ciągłości produkcji na linii produkcyjnej płynów. Dzięki swojej zaangażowanej pracy przyczynia się do prawidłowego...